W staropolskiej kuchni oraz w szponach nauki
30 września i 1 października klasy VII wyjechały na wycieczkę do Warszawy. Uczniowie uczestniczyli w warsztatach kulinarnych zorganizowanych przez kucharzy Pałacu w Wilanowie. Dokonali historycznej rekonstrukcji potraw z czasów Jana III Sobieskiego i Marysieńki. Musieli zmierzyć się z archaicznym dla nich językiem przepisów i odtworzyć w pałacowej oranżerii rybę żółto po królewsku oraz deser –polipki z pianą. Było naprawdę wykwintnie i pysznie.
Chapeau bas dla młodych adeptów sztuki kulinarnej!
Odwiedziliśmy również Centrum Nauki Kopernik, gdzie obserwowaliśmy, doświadczaliśmy, poszukiwaliśmy odpowiedzi na pytania związane z fizyką, chemią, medycyną i techniką.
Na koniec – wspólne muzykowanie w autokarze ostatecznie zbudowało więź między uczniami klas siódmych.
Było cudnie.